Türkiye, yaklaşık 20 aydır Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Mali Eylem Gücü’nün (FATF) gri listesinde yer alıyor. Gri listede olmak dış finansmanın önündeki en değerli engellerden biri olurken, listede yer alan ülkelerin ‘kara para’ ile ilişkileri yakından takip ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF’nin 20 Temmuz’da yayınladığı son raporunda, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’una uyduğunu belirterek, gri listeden çıkmaya kararlı olduklarını belirtti.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda da çalışma arkadaşları olan Bakanlara teşekkür etti.
21 Ekim 2021’de FATF, Türkiye’yi “kara para aklama ve terörün finansmanını önleme” konusundaki “yetersizlik” nedeniyle gri listeye aldı. Türkiye’nin gri listeden çıkarılması neden bu kadar önemli?
FATF, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede “yetersiz” olan ülkeleri belirlemek için yılda üç kez inceleme toplantıları düzenler.
FATF, Ekim 2021’de Türkiye’yi gri listeye aldı. 2022’deki değerlendirmelerde Türkiye gri listede kaldı. Zimbabve bu değerlendirmelerde listeden çıkmayı başardı.
Türkiye’nin listeye alınmasında varlık barışı düzenlemeleri ve yabancılara konut satışlarının etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca yargı bağımsızlığı da bu liste için değerli kriterlerden biri olarak görülüyor.
2011 yılında da gri listede yer alan Türkiye, 2014 yılında yapılan düzenlemelerin ardından yeniden Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek’in görev süresi boyunca listeden çıkarıldı.
Uzmanlara göre gri listede kalmaya devam etmek Dünya Bankası gibi kurumların bir süre sonra finansman sıkıntısı yaşamasına neden olabilir.
Raporda Türkiye, kar amacı gütmeyen kuruluşlar üzerindeki kontrolleriyle “kısmen uyumlu”dan “büyük ölçüde uyumlu” hale geldi.
“Gelişmeler olumlu ama daha gidecek çok yolumuz var”