Etiketlerin yavaş yavaş ortadan kalktığı modern çağda, dünya nihayet basmakalıp kadın karakterlerden kurtulmaya başlıyor. Yabancı imalat şirketleri, bu karakterlerin aslında oldukça saldırgan olduğunu ve artık dikkat çekmediğini fark etmeye başlıyor gibi görünüyor.
Ancak ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar Hollywood yapımları için aynı şeyi söylemek ne yazık ki pek mümkün değil. Bu içeriğimizde sadece bariz kafalarıyla ayırt edilmeye çalışılan ve görmekten bıktığımız basmakalıp kadın karakterleri sıralıyoruz. Eminiz ki aklınıza bir çok klişe gelmiştir 🙂 Bakalım hangilerine içeriğimizde yer vermişiz…??
Kaynak: https://www.sheknows.com/entertainmen…
1. Zilde korunan prenses:
Birçok yapımda karşımıza çıkan prenses karakteri günümüzde dizilerde adından sıkça söz ettiren, her zaman korunan ve izlenen, ayağına taş değse kıyamet kopacaktır.
Bunun en güzel örneklerinden biri, Roma Tatili Güzel Audrey Hepburn .
2. Sevdiği erkeği en yakın arkadaşından alan ‘aşk kadını’:
İnsanı paranoyaklaştıran, aşktan ve dostluktan şüphe ettiren bu klişe artık rafa kaldırılması gereken şeylerden biri.
En iyi arkadaşımın düğünü bu konuyla ilgilenenlerden.
3. Evi yıkan seksi sekreter:
Günümüzde o kadar klişeleşmiş ki, aldatma konulu hemen hemen her yapımda gözümüz seksi sekreter tipi arıyor(!)
Bir erkeğin kalbini çalan seksi bir sekreterin başka bir örneği de Aslında aşk dır-dir .
4. Hayatında aşk olmayınca ürperen o yakın dost:
Özellikle romantik komedilerde sıkça karşımıza çıkan bu karakter, değeri ne olursa olsun aşkının peşinden giden, mantığını ve hayatını bir kenara bırakan bir kadın tipidir.
Bunlardan biri de daha üç gün önce tanıştığı bir adam için ailesini, arkadaşlarını ve sıra dışı işini çöpe atan İdina Menzel. büyülenmiş daki karakter
5. Şeytanla akraba olan üvey anne:
Yetmedi mi artık Harika üvey annelerin olduğu bir dünyada bu karakteri de görmekten hepimiz bıktık.
Ama biz Sindirella hikayesi ‘deki ikonik üvey annenin hakkını verelim.
6. Kuyu kazan abla:
Elbette üvey anneden bir seviye yukarıda olan şeytani bir kız kardeşimiz de var. Diğeri genellikle saflıkta üstün olanı tanımaz. Gerçek ortaya çıkana kadar…
27 elbise Filmi izlediyseniz söylediklerimiz tanıdık geliyor.
7. Kendini keşfeden iyi bakıcı:
Evdeki her şeyle ilgilenen bakıcı/yardımcı karakterimiz bir anda aptal sevgili moduna giriyor. Evin otoriter hanımı bundan hoşlanmaz. Ya da potansiyeli daha sonra bu ailedeyken ortaya çıkıyor. Senaryo tanıdık geliyor mu?
Değilse, muhtemelen daha önce Scarlett Johansson’ın oynadığı filmi izlemişsinizdir. Dadı Günlükleri Hatırla diyoruz.
8. Erkeklerin hayalini kurduğu havalı kız:
Birçok erkeğin, gerçek hayatta hayalini kurdukları havalı kız imajını yaratmak için her zaman bu karakterleri ekranlarda göstermek istediğine inanılıyor. Öyle ki pek çok dizi ve filmde sıkça karşımıza çıkan bir türdür.
Bira aşığı olan havalı ve güzel bir kadın olarak Cameron Diaz Mary hakkında bir şey var , burada Kate Hudson basketbolla çok ilgili bir karakteri oynuyor Bir Erkek 10 Günde Nasıl Kaybedilir? , Annenle nasıl tanıştım Herkesi kendisine aşık eden Robin ‘havalı kızlarımızdan’ bazıları.
9. Düğün sürecinde sinir krizi geçiren ‘zor gelin’, paratoner:
Israrla bir şeylerin ters gittiği ve gelinin ‘bu benim hayatımın en değerli günü’ düşüncesiyle daha histerik hale geldiği bir senaryo ile karşılaşmışsınızdır herhalde. Ne yazık ki bu ‘deli gelin’ karakteri artık gülmeyenlerden biridir.
Hala ilgileniyorsanız Kate Hudson ve Anne Hathaway’in yer aldığı ünlü yapım Gelin Savaşları Bakabilirsin.
10. Tek aşkı olan sert görünüşlü kraliçe arı:
Bu işkolik kadın genel olarak tüm gençliğinden, aşkından ve cinsel hayatından vazgeçen, günün sonunda bir aydınlanma yaşayan ve pişman olan bir karakterdir. Anna Kendrick’in yer aldığı Havada kalmış ve Meryl Streep Şeytan Marka Giyer De olduğu gibi…
Bunlar elbette başarılı filmler ama bu klişeye bir süre medyum verelim mi?
11. Başarılı, güçlü ve yaşlı adamın çekici ve genç sevgilisi:
Klişeleştirmenin ötesinde pek çok kişi için bir amaç ve örnek haline gelen bu basmakalıp karakter, aslında kadınları küçük düşüren türdendir.
Gösterişli hayatıyla istediği kadar kadını etkileyebileceğini sanan erkek tipi de vazgeçilmez(!).
süper sinek Sinemadaki ana karakterlerden biri olan ve söz konusu karaktere uyan kadın, söz konusu erkek karaktere sahip birisi ile başka bir sevgilinin aşkıdır.
12. Buz Kraliçesi:
Etrafındakilere buzdan bir duvar ören, duygusallıkla alakası olmayan bu tiplerimiz, erkekler için uğraşılması en keyifli tiplerden biridir.
Bu iş odaklı ve ketum hanımefendi ve onu kendine aşık etmeye çalışan ‘başarılı’ adam. Jura Dünyası içinde görebiliriz.
13. Çekici ve seksi Latince:
Cana yakın, ateşli ve kendine güvenen kadın karakter aynı zamanda Hollywood’un da favorilerinden…
Aptallar acele ediyor Salma Hayek ve Hızlı ve Öfkeli Michelle Rodriguez’ de bu tiplemenin başarılı oyuncularından biridir.
14. Hayatından ve kendinden vazgeçen ‘pis’ yaşlı kadın:
Bu karakter aynı zamanda yaşlı hanımların kendilerine bakmadıkları, bir süre sonra kendileri dahil pek çok şeyi umursamadıkları, kimsenin gülmediği şakalar yaptıkları klişesinin de bir örneği… Hatta bazen bu karakter ‘yapmak’ daha komik hale getirin’ ve kimin oynadığı önemli değil çünkü kendine bakmıyor. !), kadın gibi giyinen bir erkek de oynuyor.
Susan Sarandon’da çalışıyor Tammy bunun sadece bir örneği.
15. Kurnaz ve enerjik siyah akıl hocası:
Enerjisi ve neşesi her daim yerinde olan, herkese tavsiyelerde bulunan o karakteri hepimiz biliriz.
Vay Kaynanam Vay De olduğu gibi…
16. Altın kalpli fahişe:
Bir yakınlaşmanın ardından gerçek benliğini ortaya çıkaran derin ve duygusal bir kadın ile aşkla kollarını açan bir erkeğin senaryosu da ‘gitti’ dedirtenlerden.
Bu senaryoyu işleyen uydurmalardan bazıları Marisa Tomei’dir. Güreşçi ve Julia Roberts’ın oynadığı Güzel kadın .
17. Birden ilgi odağı haline gelen ‘inek’ kız:
Pek çok dizide, filmde ve hatta müzik videosunda gördüğümüzün aksine okulda çalışkansanız aşkta hiç şansınız yok. Çünkü muhtemelen diş telleriniz ve gözlükleriniz var ki bunlar sizi rahatsız eden şeyler.
Ama sonra karakterinden taviz verip dikkat çeken insanlar gibi olmaya başlayınca hayatında sihirli bir değnek pahalıya patlıyor. Tıpkı Hiç öpülmedi Drew Barrymore gibi…
18. Erkek başrolün gözbebeği olan kadın başrol tehdit için şunları kullandı:
Bu tip karakter genellikle erkek ana karakterin kızı, karısı, annesi veya kız arkadaşıdır. Onun tek özelliği günah şehri Goldie’deki gibi kaçırılmak, daha doğrusu sürüklenmek, çünkü bunun için çaba sarf edileceği biliniyor.
19. Çılgın pisi hanımefendi:
Taşı Romantikleştirmek’ Filmdeki Kathleen Turner gibi kendi başına yaşayan ve sosyal becerileri zayıf olan bu karakter günlük hayatımıza bile uyum sağlamış, ‘ileride kedisi olan bir hanımefendi olacaksın’ sözlerini duymamıza neden oldu.
20. Takıntılı eski:
Sürekli dışarı fırlayıp olay çıkaran eski sevgili tipi takipçi manyağı ile karşılaşmadığımız yapım yoktur diye düşünüyoruz.
Ölümcül cazibe’ Glenn Close ve Olağanüstü Eski Kız Arkadaşım’ Bu karakteri canlandıran kişilerden biri de Uma Thurman.
21. Whatsapp kız grubu tavsiyeleriyle hayatını şekillendiren arkadaş:
bu kişi de Numaran kaç Anna Faris’in oynadığı karakter olarak başkalarının fikirlerine göre hareket ediyor. En saçma tavsiye bile, eğer onun hakkında en ufak bir fikri varsa (ki genellikle öyledir), çabucak onu yapmaya koyulur. Gariptir ki, bazı saçma sapan deneyimler yaşamış olsa da bu tavsiyenin sonunda memnundur.
22. Sakar güzel:
Rachel Weisz Mumya Anna Hathaway’de Şeytan Marka Giyer Filmde canlandırdığı bu karakter günümüzde de pek çok yerde karşımıza çıkıyor.
Bu hala sempatik geliyor mu? Kibarlığından tamamen habersiz olan bu beceriksiz ve hoş karakterin bir süreliğine unutulması gerektiğini düşünüyoruz.
23. Önce baştan çıkarıp sonra sürükleyen hanımefendi:
Sharon Stone’un oynadığı Temel içgüdü ‘de olduğu gibi, bu karakterdeki kadın sonsuza dek cinselliğinin farkındadır ve bunu uygun şekilde kullanır.
Ne istediğini ve nasıl elde edeceğini bilen kadın karakterler yaratmak güzel ama bunu kötülükle birleştirmek biraz kötücül ve kadın üzerine kurulan ‘şeytan’ imajıyla mı temas halinde olması gerekiyor? Bu artık yaşlılık değil mi, ne dersiniz?
24. Başı kederden arınmamış, kendisini kurtaracak kaslı ve güzel bir erkeğe ihtiyaç duyan zavallı kız/kadın:
Salma Hayek’in oynadığı Vahşi Vahşi Batı ve Robin Wright Prenses Gelin Filmlerde gördüğümüz bu zavallı kız/kadın karakteri derinden uzak, eski peri/prenses masallarında kalması gereken klişelerden biridir.
25. Diski oynayan iç şeytan:
Masum gibi davranan ve gerçek yüzü sonradan ortaya çıkan o kötü kadın karakterlerden biridir.
Kötü Kızlar Rachel McAdams ve Acımasız’ Sarah Michelle Gellar, bu karakteri canlandıran karakterlerden biridir.
26. İçine kapanık adamı hayata döndüren neşeli peri:
Kelebekler ve baloncuklarla dolu bir hayal dünyasından çıkıp kanatlarını takmışçasına her zaman pozitif ve neşeli olan bu enerjik kızların misyonu, içe dönük erkek başrolleri hayata geçirmektir.
Zooey Deschanel’in oynadığı yazın 500 günü Bunlardan biri…
27. Kötü karakterin civcivleri:
Ne yazık ki hayatlarını yanlarında oldukları kötü adamlara adayan kadınların yer aldığı yapımlardan bazıları Rebecca Romjin’dir. X Men ve Fembotlar Austin Güçleri.
Kadınları gerçekten nesneleştiren bir klişe…
28. Erkekleri para yerine harcayan ve paralarını alan ‘kara dul’:
Biliyorsunuz bu karakter önce baştan çıkaran sonra can alan türden… Parasını almak için kocasını/kocalarını öldürmenin yollarını arayan karakterimiz bir nevi seri katil.
İpucu Madeline Kahn ve Addams Ailesi Değerleri Joan Cusack içinde .
29. Elleri bağlı yardım bekleyen kadın:
Filmin büyük bir bölümünde elleri ve kolları bağlı, ağzı bantlanmış bir formda gösterilen bu ‘çaresiz’ kadın imgesi de yaratıcılıktan oldukça uzak.
Qi Shu’yu içeren Taşıyıcı ve bu tiplemeyi 80’lerde (bugün bile) hemen hemen her yapımda görüyoruz.
30. Para avcısı:
Tüm hırsları zengin erkeklerle birlikte olup paralarını yemeye ve statü kazanmaya karar veren para avcısı kadınlar, çok yanlış örnek olan ve onları görmekten bıkanlardandır. Dadı mcphee Sınır Bayan As çabuk…
Daha özgün ve keyifli kadın karakterler ve izleyebileceğimiz yapımlar dileriz. ?
haber-osmancik.com.tr